Wat is GNSS

Wat is GNSS

GNSS staat voor Global Navigation Satellite System welke verwijst naar de positionering op aarde gebruik makend van satellieten die vanuit de ruimte positionering- en timing gegevens leveren aan GNSS ontvangers.
Voorbeelden van dergelijke GNSS systemen zijn Galileo van Europa, NAVSTAR (NAVigation Satellite Time And Ranging, beter bekend als GPS) van de Verenigde Staten, Glonass (Global'naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema) van Rusland en Compass/Beidou van China.

Het GNSS systeem bestaat uit een 3-tal segmenten:

  • Ruimte segment
  • Controle segment
  • Gebruikers segment

Het ruimte segment omvat de satellieten welke in vaste banen rond de aarde draaien waardoor er een wereldwijde dekking ontstaat.

Het controle segment bestaat uit:

  • 1 master control station
  • 5 monitor stations
  • Diverse ground control stations

Het master control station is het station dat de volledige controle heeft over het gehele satelliet systeem. De monitor stations zijn voorzien van zeer nauwkeurige cesium klokken voor het bepalen van klokfouten in de satellieten. De diverse ground control stations zijn de communicatie links naar de satellieten. Vanuit de ground control stations worden alle nieuw berekende gegevens gedaan door het master station en de ground stations verzonden.

Het gebruikers segment bestaat uit alle gebruikers op aarde welke een GNSS ontvanger gebruiken. Hierbij kun je denken aan militaire toepassingen, vervoer in de lucht, over water, weg en landmeters. De te behalen nauwkeurigheid hangt af van het type GNSS ontvanger.