U heeft het vast al een keer de nieuwsberichten gezien, de Nederlandse telecom providers zijn begonnen met het uitschakelen van de 2G & 3G netwerken.
Alle grote mobiele providers in Nederland gaan bepaalde netwerken uit faseren, hiermee zullen er veranderingen plaatsvinden. Bij T-Mobile zal het 2G netwerk worden stopgezet en bij KPN en Vodafone het 3G netwerk. Met de naderende komst van 5G zullen bepaalde verouderde netwerken worden stopgezet. Dit kan betekenen dat er voor u het een en ander verandert.
Veranderingen T-Mobile
T-Mobile is sinds 1 juni 2021 begonnen met het afbouwen van het 2G-netwerk. Hier zult u misschien weinig van merken, want de kans is heel groot dat u alsnog verbinding kunt maken met 3G, 4G of 5G. Toch zal ook T-Mobile op den duur haar 3G netwerk afbouwen, een exacte datum hiervoor is nog niet bekend.
Veranderingen Vodafone
Vanaf 4 februari 2020 is Vodafone al bezig met het uit faseren van het 3G netwerk in Nederland. Dit houdt in dat Vodafone enkel nog 2G, 4G en 5G gaat aanbieden op termijn. Het 2G netwerk zal uiteindelijk ook komen te vervallen vanaf eind 2024.
Veranderingen KPN
Net als Vodafone gaat KPN het 3G netwerk uit faseren. Dit zullen ze stapsgewijs doen tot en met 31 maart 2022. Na deze periode is het alleen nog mogelijk om te bellen via 2G of 4G.
Net als Vodafone zal KPN het 2G netwerk uiteindelijk ook uit faseren. Het netwerk blijft als back-up behouden tot en met april 2025. Verder informatie over het 2G netwerk is er nog niet bekend.
Vier antwoorden over het uitschakelen van 3G.
Waarom wordt het 3G-netwerk uitgeschakeld?
Men wil meer capaciteit beschikbaar maken voor het 4G-netwerk. Volgens de provider is extra capaciteit nodig vanwege het “snel stijgende dataverbruik van klanten op het 4G-netwerk”. Omdat het grootste deel van de klanten gebruikmaakt van 4G, is het volgens de provider efficiënter om de 3G-frequentieruimte hiervoor vrij te maken.
Wat als er ergens geen 3G beschikbaar is?
Vodafone- en KPN-klanten met een 3G-modem kunnen te maken krijgen met de situatie dat zij geen 3G-dekking hebben. Bij beide providers geldt dat met name op de Veluwe, Terschelling en andere Waddeneilanden al geen 3G-internet meer beschikbaar is. Bekijk de dekkingskaarten van Vodafone en KPN voor de exacte situatie. Mocht ergens onverhoopt geen 3G-dekking zijn, dan kunnen mobiele data straks alleen verstuurd worden via lage snelheid (2G)
2G, 3G, 5G: wat is ook alweer wat?
1G: De eerste generatie voor mobiele communicatie. Deze generatie was nog analoog: datacommunicatie was nog niet mogelijk.
2G: Het eerste digitale gsm-netwerk. Gebruikers kunnen op dit netwerk bellen, sms’jes versturen en met lage snelheid internetten.
3G: Kan gebruikt worden voor bellen, sms’en en het versturen van grotere databestanden. Ook kunnen gebruikers hierop mobiel internetten met een hogere netwerksnelheid dan bij 2G.
4G: Voornamelijk gericht op dataverkeer en biedt downloadsnelheden van rond de 100 Mbps.
5G: Nieuwe technologie, nog niet beschibkaar. 5G moet nog sneller mobiel internet bieden dan 4G.
Wat moet ik doen als mijn instrument geen 4G ondersteunt?
Wie er bewust voor kiest om een 3G-toestel te houden, kan mobiel blijven internetten. Het toestel schakelt dan automatisch naar 2G met een iets lagere snelheid.
Waar KPN en VodafoneZiggo hun 3G-netwerk uitschakelen maar wel 2G houden, trekt T-Mobile in november wel de stekker uit zijn 2G-netwerk.